Element

Element

När kylan börjar tränga sig på framåt senhösten är det skönt om värmen där hemma fungerar som den ska. I våra lägenheter finns element som värms upp med hjälp av vatten. Då och då behöver dessa element luftas. Att "lufta element" innebär att man tömmer elementets vattensystem på luftfickor och gör plats för det väsentliga, nämligen varmvatten.


Det låter mer komplicerat än vad det är. Faktum är att du kan lufta dina element själv. Det tar bara några minuter.


Du behöver:

  • En elementnyckel
  • Ett glas, mugg eller handdven


Gör så här:

  1. Ta en titt på elementet och ta reda på var luftventilen sitter. Den ser ut ungefär som på bilden ovan. I vissa fall behövs ingen elementnyckel utan bara en vanlig skiftnyckel. Detta ser du i så fall på ventilen.


  1. Var redo med glaset/muggen under ventilen eller placera handduken på golvet under elementet. Öppna sedan ventilen försiktigt. Det räcker oftast att skruva ett halvt varv. (Du bör inte lossa skruven helt.) Det kommer nu att börja pysa eller fräsa.


  1. Låt ventilen vara öppen ända tills all luft har släppts ut och det kommer vatten i en jämn stråle. Det kan ta upp till ett par minuter. Därefter stänger du ventilen försiktigt igen.


  1. Klart! Upprepa manövern på fler element vid behov.Om du känner dig osäker kan du göra en felanmälan till vår fastighetsskötare som kan utföra luftningen, observera att en kostnad tillkommer för bostadsrättsinnehavaren.